Kovo 30 d. restorane „Bokštas“ įvyko 2022 Kauno Europrotų finalas. Komanda EINA SAU! jau penkis metus iš eilės užtikrintai (23,5 balo persvara) tapo nugalėtojais! Jiems atiteko pagrindinis prizas – europarlamentaro prof. Liudo Mažylio įsteigti kuponai restorane “Medžiotojų užeiga”. Antrieji – EKSTRYMAI išsirinko europarlamentaro Bronio Ropės prizą, o tretieji – EUROBOKŠTAI kavą gers iš Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje dovanotų gertuvių. Sveikiname! O iš tiesų, nė viena komanda neišėjo be prizų, už ką dėkojame gausiam būriui mūsų žaidimo partnerių, jau metai iš metų įsteigiančiam prizus mūsų žaidėjams (be jau išvardintų partnerių – ačiū Europos vartotojų centrui, Kauno m. savivaldybei, Kaunas 2022, kino centrui “Romuva”, VšĮ „Žaliasis taškas“ ir žinoma, kiekvieno vakaro komandai laimėtojai įsteigusiam prizą bei Kauno Europrotams erdvę suteikusiam restoranui „Bokštas“).  Perduodame padėką ir linkėjimus taip pat ir Benjaminui Mašalaičiui, taip pat jau eilę metų bendradarbiaujančiam mūsų Europrotuose sugalvojant įdomius klausimus.

Na, o paskutiniame 2022 m. žaidime staigmenų netrūko, ir ne tik malonių (tokių kaip prizai visoms komandoms), bet ir ne visai malonių (kaip stringantis mikrofonas), bet iššūkiai ir yra tam, kad juos įveiktume, ar ne? Taigi, tradicinė apžvalga, kaip mūsų komandoms sekėsi finale įveikinėti suktus klausimų iššūkius.

7 komandos žinojo tikslų Lietuvos europarlamentarų skaičių, kitos – šiek tiek grybavo. Ir tik vieninteliai EINA SAU išvardino juos visus, o EUROBOKŠTAMS pritrūko tik vieno europarlamentaro! Ir už tai, deja, jie negavo žadėto pusės balo. Bet tik EUROBOKŠTAI ir AKADEMINIS POLITOLOGŲ KLUBAS žinojo dabartinį ES ir Ukrainos statusą. Užtai muzikinius, Kauno kino centro „Romuva“ parengtus klausimus, mūsų komandos sukramtė akimirksniu. Ir I. Kantą beveik visi atpažino, ir suprato, ką galima sukurti kelio vidurio juostoje prie Triumfo arkos – nuotrauką. Na, dar protestą ir performansą arba meninę instaliaciją. Keista, bet buvo paslysta dėl gan lengvo klausimo, kaip vadinami pliki Nordlingeno miesto pamatai, čia teisingą atsakymą žinojo tik RIMTAS KVARTETAS. Ir kaip tik nepervadinome Paryžiaus Sevastopolio bulvaro: visa plejada miestų nuo Londono iki Stambulo.

Antrąjame ture paaiškėjo, kad arabiškai visgi nemoka nė viena komanda… , nes ką reiškia Alhambros šventyklos pavadinimas – taip ir nežinojo. Bet po kokiu medžiu reikia sėdėti, jei nori sukurti malūnsparnį bei kas nutiko, A. Gaudi paklausius įnoringos užsakovės – žinojo. Ir tik EINA SAU ir EKSTRYMAI atpažino Santjago de Kompostela, kiti gi, pasirodo, piligrimyste nesidomi.

Daug aistrų kilo ir apeliacijų buvo pateikta dėl nešatelių sūrių formos. Atspėti teisingai, kodėl pavojaus sirenos II PK metais toliau nei Londonas esančius miestelius įspėdavo anksčiau – nes jie neturėjo metro, pavyko tik EUROBOKŠTAMS ir PUMPURĖLIAMS, kiti gi sakė, kad miesteliai neturėjo fabrikų langų, varpų, kariuomenės, radarų ir netgi – barų. Ir puikiausiai dauguma perfrazavo P. Kerr citatą, kad nacistiniame restorane visiems atiduodant pagarbą, ji nemėgo to daryti, nes jautėsi stabdanti protą, laiką, paradą, traukinį, patriotizmą ar net tanką (teisingą atsakymą žinojo tik EINA SAU, EUROBOKŠTAI ir KOLEGOS).  O teisingai posakį apie Rubikoną iššifravo tik RIMTAS KVADRATAS ir DRAUGAI.

Ketvirtąjame ture Maironio aprašytus Liucernos varpus kažkodėl perkėlėme į Karaliaučių, Sovietską, Monaką, Gardiną ar net Filadelfiją (tik EINA SAU, pasirodo, Maironio eiles gerai žino). O Celės miesto 3 žvaigždės persikėlė ne tik į Slovėnijos, bet ir į Juodkalnijos herbą, Michelin logotipą, Maersk ženklą, Izraelį ir  mineralinį vandenį.

Visi kažkodėl apsidžiaugė išgirdę, kad penktasis turas skirtas Italijai. Matyt, manė, kad bus lengva. Čia geras žinias pademonstravo tik EKSTRYMAI. Kiti tuoj pat pradėjo kiaušinius (kuriuos dėjo į pamatus Castel dell‘Ovo pilyje) maišyti su kriauklėmis, alyvuogėmis, lava ir akmenimis,  o Pinokį – su Arlekinu ar žąsimi. Asyžių atpažino tik RIMTAS KVARTETAS. Arančinų viršūnės, pasirodo, simbolizuoja ne tik Etną, bet ir popiežiaus ar kapucinų vienuolių kepures, Alpes, Vezuvijų ir kitus kalnus. Na, o po paukščių kardinolų pasitarimo, pasaulyje gali atsirasti ne tik antrasis Šventasis tėvas, bet ir Pavarotis, Jėzus Kristus ar žemės drebėjimas.

Taip ir pabaigėme jau 12-ąjį Kauno Europrotų sezoną: pabuvome drauge, pasijuokėm, paplojom vieni kitiems, padūsavom, jei nepataikėm su atsakymais, pasiaiškinom santykius su stalo kaimynais (kurie pasakė rašyti ne tą atsakymą), daug ką sužinojom ar prisiminėm ir, tikiuosi, puikiai praleidome laiką! Atsisveikiname iki kitų metų, visiems linkime susitikti ir pražaisti 13-ąjį Kauno Europrotų sezoną taikioje ir sveikesnėje Europoje!. Ir kad karas Ukrainoje jau būtų tapęs istorija, iš kurios klausimus mums kurtų nepamainomas Benjaminas Mašalaitis.

Finalo nuotraukų albumas yra čia (©Kristina Valasevičienė)