Turime naujus laimėtojus – 2024 Kauno Europrotais tapo naujokai KULTŪRISTAI, teisingai atsakę į 139,5 šio turnyro klausimus (iš 200 galimų). Sveikiname!  Antrieji liko EINA SAU!, o tretieji  – EUROBOKŠTAI.

Kas gi tie KULTŪRISTAI? Tai Vykintas, Povilas, Aidas, Monika, Jūratė ir Jonas, įvairių profesijų žmonės (gidas, studentas, ekologė, dėstytoja, vadybininkas ir analitikas), susibūrę Europos kultūros sostinės – Kaunas 2022 laikais, savanoriaujantys kultūros srityje ir, kaip jie patys sako – keliantys kultūrą į naują lygmenį. Jie pasirinko ir pasidalino Kauno savivaldybės įsteigtą prizą, o įdomiausiu žaidimo klausimu išrinko klausimą apie tai, ką sukelia dirbtinai primesti šiaudai vieno produkto gamyboje.

O kaip gi mums sekėsi sužaisti finalinį žaidimą?

Turas apie Rytų Europą nepasirodė labai lengvas. Kroatai ir slovėnai labai pagarbiai žiūrėjo į alyvų medžius ir juos, mūsų komandų nuomone, lygino ne tik su moterimis (toks teisingas atsakymas), bet ir su santuoka ar vaikais. Visokių epitetų prigalvojome Slovakijai dėl itin sparčios ekonomikos vystymosi (teisingas atsakymas – Tatrų tigras): ir Aukštosios Alpės, ir Rekordinės rinkos. Prisiskaitėme visokių juokingų atsakymų ir į kitus klausimus: ar žinojote, kad Kroatijoje yra parkas pavadinimu Šnicelis? O Latvijos liepas su Ukrainos ramunėmis sujungė ne tik geležinkelis (tai ir buvo teisingas atsakymas), bet ir liepžiedžiai (tenka pripažinti, logikos atsakyme yra)?

Antrasis, Įvairių klausimų, turas pasirodė esantis dar sunkesnis. Netgi tokiame atrodytų lengvame klausime (kurį pateikė europarlamentaras Bronis Ropė) princesę Europą, kurią pagrobė jaučiu pasivertęs Dzeusas išvadinome Afrodite, Elena ar net Kipru (visgi 7 komandos žinojo teisingą atsakymą), o jau sudėtingesniame klausime kapitoną Eurą – kapitonu Grantu ir  Šveiku, prisiminėm net eilinį Rajaną (tik ŠEP žinojo teisingą atsakymą). CERV programos paprogramė Daphne yra skirta kovai su smurtu prieš moteris ir vaikus – tą žinojo 6 komandos, kitos šios paprogramės rėmuose norėjo kovoti su tarša, diskriminacija, rasizmu, prekyba žmonėmis ir klimato kaita. Daugiau mažiau visi esame susiskaičiavę, kiek mūsų atnaujinto S. Dariaus ir S. Girėno stadiono tribūnose telpa žiūrovų, o štai garsųjį Kernavės katiną Ryžiką atpažino tik 6 komandos, kitos atkakliai bandė jį apgyvendinti Švėkšnoje, Birštone, Raudondvaryje ar Rokiškyje. Ir bandėme Helsinkio firmai su gražiu logotipu, užsiimančiai pervežimo paslaugomis, užkrauti dar ir kitus darbus: vaikus į mokyklą vežioti, gyvūnus prižiūrėti ir globoti, sterilizuoti kates, o labiausiai – graužikus naikinti. Tik KEBERIOKŠT žinojo teisingą atsakymą, matyt, jų paslaugomis jau buvo pasinaudoję.

Trumpajame Europos Parlamento ture tikrinome žinias apie ES suverenumo ženklą produktams, Lietuvos europarlamentarų amžių, EP dirbančius vertėjus, terminą „Jungtinės Europos valstijos“ ir kt. Geriausios žinios čia pasirodė ŠEP ir KULTŪRISTŲ, o susumavus rezultatus paaiškėjo, kad daugiausiai mes nusimanome apie tai, kiek europarlamentarai gali turėti patarėjų ir kokį medį Lietuvos europarlamentarai pasodino Strasbūre Lietuvos Nepriklausomybės 25-mečio proga.

Visi lengviau atsipūtė, kai išgirdo, kad bus Maisto ir gėrimų turas. Bet per anksti atsipūtė: nes jau su pirmuoju klausimu pradėjo nesutarti, ką gi sukelia dirbtinai primesti šiaudai į vieno produkto žaliavą. Teisingą atsakymą – sūrių skylutes, žinojo tik EINA SAU, kitiems atrodė, kad: pasterizuotą ar raugintą pieną, daktarišką dešrą, pelijimo procesą, maistines mieles ir kt. Marcipanus kai kas sumaišė su šampanu ir ispanais. Sunkiausias klausimas pasirodė esantis apie prabangaus Paryžiaus restorano nuotraukas, darytas raudoname fone ir skirtas privilioti privilioti daugiau pasiturinčiųjų ar humoro jausmą turinčių klientų – jo neatspėjo nė viena komanda, o daugiausiai buvo manančių, kad objektas raudoname fone – Mulen Ružas. Pasidedame šį klausimą ir kada nors vėl jį užduosime – patikrinsime savo komandų atmintį. Bet užtai puikiai visi žinom, kuo maitinosi XX a. pradžioje švedai bei kaip gaminti carbonara pastą. Juką kai kas sumaišė su barščiais ir dilgėlėmis. O žvaigždes galima ragauti, pasirodo, ne tik geriant šampaną (kaip pasakė prancūzų vienuolis), bet ir valgant sniegą, kruasanus, sraiges, šokoladą ir mėlynes.

Vaizdų ture Liuksemburgo sodus sumaišėme su Eliziejaus laukais, Triumfo arka ar net Minotauro labirintu. Graikijos salą Monemvasia dėl savo išvaizdos dar vadinamą „Graikijos Sen Mišeliu“ pervadinome į Uluru, Australiją, Gibraltarą, Olimpą. 3 komandos įspėjo apie Reikjavike esantį paminklą biurokratui, kitos gi jį paskyrė vergvaldžiui, europarlamentarui, lednešiui, diplomatui, ugnikalniui ir lietsargiui. Visi labai tyrinėjo Romos schemą iš viršaus ir ieškojo Žaliakalnio, bet visgi dauguma įspėjo angelo namų atspindį žemėje.

Štai taip, džiaugdamiesi teisingais atsakymais, paniurzgėdami dėl neįspėtų, paplodami sau ir kitiems, pakovodami (kartais ir pagrįstai) dėl klausimų formuluočių, – bet svarbiausia – draugiškai, mes ir pabaigėme 2024-ųjų Europrotus. Ačiū, kad žaidėte ir buvote kartu visais kovo trečiadienių vakarais, už Jūsų šypsenas, emocijas ir azartą! Taip pat dėkojame mūsų žaidimo partneriams: Europos Parlamento nariui Broniui Ropei, Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje, Kauno m. savivaldybei, Europos vartotojų centrui,  VšĮ Žaliasis taškas , Vytauto Didžiojo universitetui, ES Piliečių, lygybės, teisių ir vertybių (Citizens, Equality, Rights and Values – CERV) programos nacionaliniam kontaktiniam punktui ir EURES. Dėkojame ir mūsų projektą priimančiam erdviam ir visas norinčias žaisti komandas sutalpinančiam restoranui „Bokštas“, kurio dovanų kuponu apdovanodavome kiekvieno vakaro komandą – nugalėtoją. Už suktus ir įdomius klausimus – ačiū istorikui Benjaminui Mašalaičiui, už Jūsų emocijų fiksavimą – Kristinai Valasevičienei (savo veidų ieškokite čia), ir už pagalbą pravedant žaidimus – Simonui bei Nijolei.

Linkime visiems šventiškų ir atgaivinančių šv. Velykų, primename, kad birželio 9 d. nepamirštumėte balsuoti Europos Parlamento rinkimuose ir sakome: iki kitų susitikimų!